Patio con(vida)

Botánica « Atrás    

Nome científico da planta

Rhododendron ponticum

 

Santiago Vilas Pampín · 6 febrero 2021 17:15


Familia da planta
Ericáceas

Nome común da planta
Rododendro

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Localización no mapa
Parada # Nombre Descripción Latitud Longitud
1 Rododendros Un pequeno patio interior cheo de rododendros 42,867748604 -8,658913742
2 Rododendro Rododendro ponticum que se atopa en frente do partal 42,867857715 -8,658756243

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
Non atopei información.
Usos alimentarios
Non atopei información.
Usos funcionais
Non atopei información.
Usos lúdicos
Non atopei información.
Usos rituais
Nalgunhas partes del mundo, pódese tomar unha dose controlada de mel (a mel consumida en grandes cantidades producida co pole das flores desta planta é velenosa, provocando hipotensión severa y bradicardia en humanos) para inducir alucinacións con fins espirituais ou psicolóxicos.
Lendas, refráns e mitos
Non atopei información.
Historia da planta
A evidencia fósil mostra que tiña un rango maior na parte do sur e oeste de Europa antes do Último Máximo Glaciar, fai uns 20.000 años.
Foi observada polo botánico Joseph Pitton de Tournefort durante os seus viaxes polo Cercano Oriente no 1700–1702, polo que recibiu o seu nome de Linneo para identificar o antigo reino nas costas sur do Mar Negro , Ponto , no que medrou. No outro extremo da súa área de distribución, no sur de España, o amigo o correspondente de Linneo, Clas Alströmer, encontrouno medrando co adelfa. Introdúxose en Gran Bretaña como un arbusto ornamental no 1763, e logo plantouse como cobertura para aves de caza. Agora considerase unha especie invasora.
Os rododendros fixéronse famosos en Europa durante a segunda metade do século XIX, despois de facerse unhas explotacións botánicas que por aquel entón no Extremo Oriente.
A vistosa fermosura das súas floracións pronto cativou aos amantes dos xardíns e das plantas en xeneral, isto é o que levou á inquietude dos exploradores á hora de facerse cunha boa cantidade de exemplares. Grazas a isto, hoxe en día as variedades que hai no mundo son moi interesantes e nos permite ter rododendros de case todas as formas e cores.


Fontes secundarias empregadas
Páxina web: Última vez consultada:
https://es.wikipedia.org/wiki/Rhododendron 21/02/2021
https://es.wikipedia.org/wiki/Rhododendron_ponticum 21/02/2021
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhododendron_ponticum 21/02/2021
https://plantasyflores.pro/rododendro/ 21/02/2021
https://www.flores.ninja/rododendro/ 21/02/2021


Nome científico da planta

Patanus orientalis

 

martín veiga · 22 febrero 2021 20:40


Familia da planta
Platanáceas

Nome común da planta
Plátano de paseo

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
los frutos son empleados tradicionalmente para tratar problemas de próstata, así como por sus propiedades antiinflamatorias.
Usos alimentarios
No encontré información
Usos funcionais
El Platanus orientalis se utiliza como árbol ornamental, su uso está muy extendido.
Su madera se utiliza en carpintería.
Sus cogollos son utilizados en las terapias con semillas, en la medicina no convencional.
Usos lúdicos
No encontré información
Usos rituais
Sí que encontré paginas web donde decía que se usaba en rituales pero no especificaba más allá de eso
Lendas, refráns e mitos
No encontré nada
Historia da planta
Científicos persas y árabes, como Avicenna y Hakim Momen, también estaban familiarizados con este árbol; en sus obras mencionan sus usos medicinales

Fontes secundarias empregadas
Para mi jardín www.jardineriaon.com
wikipedia wikipedia.org
Arboles ornamentaleswww.arbolesornamentales.es
Arboles de Malaga www.arbolesdemalaga.es


Nome científico da planta

Prunus laurocerasus

 

Luana Pastoriza Herrera · 7 febrero 2025 11:15


Familia da planta
Rosáceas

Nome común da planta
Loureiro real, Loureiro romano

Información destacada
As sementes polo seu contido en ácido cianhídrico son altamente tóxicas. Este ácido tamén é desprendido polas súas follas, especialmente as máis xóves, suficiente para eliminar aos insectos que estean nos arredores.

Información botánica da planta
Procedencia
O Loureiro real é orixinario de Asia Menor. Foi introducida en Europa na antiüidade e se cultiva como planta ornamental.
Descrición xeral
É unha especie de arbusto grande ou pequeno árbore sempreverde, orixinaria da laurisilva, que alcanza os 8 metros de altura aproximadamente. Ten un crecemento rápido
Tronco ou talo
O tronco é delgado e caracterízase por ter unha corteza oscura e lisa.
Folla
Brillantes, ovales e coriáceas de cor verde escuro, máis pálidas no envés, que miden 10 cm de lonxitude. O loureiro é de folla perenne.
Flor
Son aromáticas de cor branco e se agrupan en racimos axilares verticales. A árbore florece en primavera e ás veces repite floración en outono.
Froito
É unha drupa negra parecida a unha cereixa e se agrupa en racimos como as uvas. Son comestibles, con sabor acebo, pero as súas sementes si son venenosas. O loureiro da froitos en outono, entre setembro e novembro.

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
É antiespasmódico (relaxa a musculatura lisa), antiasmático, antitusíxeno e hipnótico, sedantes sobre o sistema nervioso. Tamén é estimulante respiratorio. Pode ser recetada a aufa destilada de loureiro real.
Usos alimentarios
Os froitos son comestibles, mais as follas e as sementes son velenosas.
Usos funcionais
Utilízanse como setos e pantallas (barreiras naturais).
Usos lúdicos
É unha árbore ornamental, e tamén pode ser usada polo seu atractivo estético en parques ou xardíns.
Usos rituais
Pode ser usado en ceremonias de premiación e eventos de honra, seguindo a súa tradición histórica como símbolo de triunfo.
Lendas, refráns e mitos
En distintas culturas, o loureiro real simmboliza a perseverancia e a eternidade debido ao seu eterno verdor. Na antiga Grecia, estaba ligado a Apolo, deus da luz e a verdade. O seu valor simbólico perdura en tradicións contemporáneas.
Historia da planta
Como xa expliquei antes, na antiga Grecia, estaba ligado a Apolo, e ten valor simbólico en certas tradicións dende a antigüidade ata agora.

Fontes secundarias empregadas
Wikipedia: https://es.wikipedia.org/wiki/Prunus_laurocerasus. Acceso día 07/02/25
Infojardín.com: https://fichas.infojardin.com/arbustos/prunus-laurocerasus-laurel-cerezo-laurel-real.htm. Acceso día 07/02/25
Blogger.com: http://arboles-con-alma.blogspot.com/2017/06/laurel-real-laurel-cerezo-laurel-romano.html. Acceso día 07/02/25
Farmaconsejos.com: https://www.farmaconsejos.com/plantas-medicinales/laurel-cerezo/#:~:text=. Acceso día 07/02/25
fitoterapia.net: https://www.fitoterapia.net/vademecum/plantas/laurel-cerezo.html. Acceso día 07/02/25
PictureThis: https://www.picturethisai.com/es/language-flower/Prunus_laurocerasus.html. Acceso día 07/02/25
Lifeder.com: https://www.lifeder.com/prunus-laurocerasus/?utm_source=chatgpt.com. Acceso día 07/02/25


Fotografías da planta
 

Samuel Martínez Castro · 22 febrero 2021 19:52


Fotografías da planta

Localización no mapa
Parada # Nombre Descripción Latitud Longitud
1 Carballo gallego 42,868282230 -8,658812893

Información histórica sobre as plantas
Usos funcionais
O carballo podese usar para moitas cousas:Portas,mesas,sillas,tarima das casas,incluso para os barriles do viño.Esto dixomo meu pai que foi criado na aldea e sabe moito desto.
Usos lúdicos
Non encontrei moito pero bonecos,trens o xadrez ...Todos estes feitos a man.
Lendas, refráns e mitos
Cando a carballeira zoa, sabe ben a broa.
En xaneiro, mellor carballo que castiñeiro.
Alguns dos moitos refrans que temos do carballo.


Nome científico da planta

Viola riviniana

 

Marta Castro Vázquez · 23 febrero 2021 16:17


Familia da planta
Violáceas

Nome común da planta
Violeta brava, Viola brava

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
Utilizase contra a tose,sudorífica e como expectorante
Usos alimentarios
Son purgantes e vomitivas cando se comen
Usos funcionais
Utilizase para tintes de cor violeta palido
Usos lúdicos
Non atopei información
Usos rituais
Non atopei información
Lendas, refráns e mitos
Non atopei información
Historia da planta
Utilizase para esencias de perfume

Fontes secundarias empregadas
https://www.asturnatura.com/especie/viola-riviniana.html Acceso o día 23/2/2021
Páxina creada no 2004


Nome científico da planta

Echium plantagineum

 

Lucía Vilariño Silva · 21 febrero 2021 17:24


Familia da planta
Boraxináceas

Nome común da planta
Soaxe, borraxa brava e lingua de boi

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Localización no mapa
Parada # Nombre Descripción Latitud Longitud
1 Lingua de boi 42,867242068 -8,659567437

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
El jugo se usa en cosmética como eficaz emoliente para pieles delicadas y enrojecidas. Se usan cataplasmas de flores frescas para curar forúnculos y uñeros; usando las extremidades florales.
Usos alimentarios
Las hojas basales se comen como verdura junto con otras hierbas, como la borraja.
Usos funcionais
La raíz da un colorante rojo para los tejidos.
Usos lúdicos
Non atopei información
Usos rituais
Non atopei información
Lendas, refráns e mitos
Dicen que servía para curar las picaduras de víbora
Historia da planta
Tiene un parecido con la cabeza de una víbora, eso explica que por asociación desde la antigüedad se tuviera a esta planta como protectora frente a las víboras y se utilizara como remedio curativo contra las picaduras de este animal
Esta especie contiene como todas las demás pertenecientes a este género, pequeñísimas cantidades de un alcaloide bastante tóxico llamado equiína, que se asemeja, en su modo de actuación, al curare que usan los indios sudamericanos para envenenar las flechas. De hecho, se han descrito muertes de reses por haber pastado en zonas donde medraba esta especie y haberla ingerido en grandes cantidades

Fontes secundarias empregadas
https://es.wikipedia.org/wiki/Echium_plantagineum , Acceso o día 21/02/20

http://herbarivirtual.uib.es/es/general/843/especie/viborera , Acceso o día 21/02/20

https://sites.google.com/site/deherbasemeigas/fichas/echium-plangineum , Acceso o día 21/02/20

https://www.asturnatura.com/especie/echium-plantagineum.html , Acceso o día 21/02/20

http://acorral.es/malpiweb/florayfauna/viborera.html , Acceso o día 21/02/20


Nome científico da planta

Daucus carota

 

Nerea Saavedra Rey · 25 mayo 2021 23:01


Familia da planta
Umbelíferas

Nome común da planta
Cenoria brava
Cenoria silvestre

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Fotografías da planta

Localización no mapa
Parada # Nombre Descripción Latitud Longitud
1 Daucus carota Aquí encontrase a cenoria brava 42,867274104 -8,659444670

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
Non atopei información
Usos alimentarios
Non atopei información
Usos funcionais
Non atopei información
Usos lúdicos
Non atopei información
Usos rituais
Non atopei información
Lendas, refráns e mitos
Non atopei información
Historia da planta
Antigamente era considerada a planta da calefacción

Fontes secundarias empregadas
Imaxes: Sabela Cobas
https://es.wikipedia.org/wiki/Daucus_carota
https://www.elblogdelatabla.com/2014/06/daucus-carota-en-el-origen-y-el-camino.html
http://acorral.es/malpiweb/florayfauna/zanahoriasilvestre.html


Nome científico da planta

O nome científico da pranta é Liquidambar styraciflua

 

Mónica Fuentes · 13 febrero 2025 10:07


Familia da planta
O liquidámbar pertence á familia das Altingiaceae, aínda que anteriormente se considerase parte das Hamamelidaceae

Nome común da planta
O nome común da pranta a investigar é Liquidámbar, aínda que tamén se coñeza como Ámbar, Tilo de auga ou Goma de ámbar

Información destacada
1) A resina do liquidámbar, coñecida como bálsamo, ten un doce aroma e por isto emprégase na produción de perfumes, incienso e nalgúns ámbitos da mediciña tradicional a causa tamén das súas propiedades antisépticas
2) Nalgunhas culturas indíxenas americanas, esta árbore ten un gran significado espiritual e é empregado en ceremonias e rituais. Simboliza a conexión coa contorna, a sabedoría e coñecemento introspectivo e inmortalidade no referido á rexeneración
3) Esta árbore é moi resistente á contaminación urbana, o que o fai ideal para suplantar outras especies máis sensíbel en cidades e outras áreas semellantes

Información botánica da planta
Procedencia
O liquidámbar é orixinario das rexións temperadas de América do Norte e América Central. A súa área de distribución natural abarca dende o sureste de EEUU ata México e outras partes de Centroamérica, incluíndo Guatemala e Honduras.
Nos seus hábitats nativos, esta árbore acostuma a medrar nos bosques húmidos e ó longo dos ríos, ambas condicións favorables para o seu desenvoltamento; aínda que o liquidámbar sexa en parte recoñecida pola súa resistenza e adaptabilidade a distintos tipos de chan, o cal facilitou a súa introdución a outras partes do mundo coma planta ornamental
Descrición xeral
Esta árbore é de gran tamaño, puidendo alcanzar entre os 20 e 30 metros de altura. Presenta un tronco recto e unha cortiza rugosa.
Tronco ou talo
Altura e grosor: pode alcanzar alturas de 20 a 30 metros, é un tronco recto e robusto cun diámetro que varía dende 60 a 90 cm
Cortiza: é de cor grisáceo cunha textura rugosa e con surcos; a medida que a árbore envellece, esta pode voltar máis áspera
Madeira: esta é dura e densa, facéndoa valiosa para a fabricación de mobres e outros produtos de carpintaría
Resina: esta é moi aromática e ten aplicacións na medicina tradicional e na industria perfumística
Folla
Forma: as follas son palmeadas, tendo entre cinco e sete lóbulos e os bordes aserrados
Cor: en verán son dunha cor verdosa, e en outono voltan máis vibrantes; tendo cores dende o amarelo ata o vermello
É unha árbore caducifolia
Flor
Tipo: as flores son unisexuais, é dicir, hai flores masculinas e femininas na mesma árbore; sendo as masculinas as que producen polen e as femininas as que producen os froitos
Estrutura: as flores masculinas acostuman a ser máis abundantes e estas agrúpanse en racimos pendurantes, mentras que as femininas son máis discretas e aparecen en grupos menos numerosos
Cor: non presentan unha cor moi chamativa, son dunha cor amarela verdosa ou marrón claro
Polinización: ocorre principalmente polas forzas do vento, polo que os insectos non están implicados neste proceso
Floración: o liquidámbar florece a finais de privamera
Froito
Forma: os froitos son cápsulas leitosas e espinosas con forma esférica ou de globo. Asemellan ás piñas, cun diámetro de 2 a 4 cm
Cor: pasan dun ton verde a marrón ou negro cando os froitos maduran, xeneralmente en outono

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
1) Propiedades antiinflamatorias: a resina desta árbore contén compostos que poden axudar a reducir a inflamación, foi empregada en ungüentos e pomadas para tratar este tipo de afeccións na pel
2) Antiséptico e cicatrizante: esta mesma resina pode axudar a prever infeccións en feridas e cortes e para promover a cicatrización de lesións e queimaduras
3) Tratamento de problemas respiratorios: nalgunhas culturas, empregouse a resina en infusións para aliviar síntomas de conxestión nasal, tos e outras afeccións respiratorias
Usos alimentarios
1) Edulcorante: a resina pode ser empregada coma un edulcorante natural cun sabor doce para endulzar bebidas, maioritariamente
Usos funcionais
1) Madeira: en carpintaría, a madeira do liquidámbar é valorada pola súa resistenza e estética. Emprégase na fabricación de mobres, chans, paneis...
2) Control de erosión e proteción do solo: as raíces desta pranta axudan a estabilizar os solos, o cal pode ser beneficioso en áreas propensas á erosión
3) Cultivo sostible: grazas á súa adaptabilidade e resistenza, faise uso desta árbore en proxectos de reforestación para restaurar ecosistemas degradados ou crear áreas verdes urbanas
Usos lúdicos
Non atopei información
Usos rituais
1) Rituais de purificación: a resina do liquidámbar foi utilizada coma incienso en ceremonias relixiosas ou rituais de purificación, pois o seu aroma propicia un ambiente de relaxación
2) Protección espiritual: nalgunhas tradicións crese nas propiedades protectoras da resina, por isto, elabóranse amuletos ou talismáns
3) Celebracións estacionais: algúns grupos pagáns poden incorporar o liquidámbar nos rituais de equinoccio de outono ou Mabon (nome recibido na Wicca) ó simbolizar o ciclo da vida e renovación
Lendas, refráns e mitos
1) Árbore da vida: nalgunhas culturas, a árbore representa a conexión entre o ceo e a terra, e aqueles que meditan baixo a súa sombra poden recibir sabedoría e protección
2) O gardián do bosque: é dito que esta pranta protexe ós animais e outras especies vexetais do entorno, polo que aqueles que respecten o liquidámbar e o seu hábitat serán recompensados con abundancia e benestar
3) Historias de amor: algúns relatos populares poñen coma epicentro dos encontros románticos ó liquidámbar, pois aqueles que declaren o seu amor debaixo deste, terán un vínculo forte e inquebrantable
Historia da planta
Non atopei información

Fontes secundarias empregadas
Arbolitos: https://www.arbolitos.es/arbolitos/liquidambar
Nuevos jardines: https://www.nuevosjardines.com/paisajista-en-galicia/curiosidades-sobre-el-liquidambar/
Barbat: https://barbrat.cat/arbol-liquidambar/
Foro de FaceBook: https://www.facebook.com/soldeltuyuar/posts/el-liquid%C3%A1mbar-es-un-%C3%A1rbol-que-produce-una-resina-arom%C3%A1tica-su-nombre-proviene-d/776272807851804/


Nome científico da planta

Salix atrocinerea

 

Antía Calvo Mirás · 7 febrero 2025 15:37


Familia da planta
Salicáceas

Nome común da planta
Salgueiro bravo, Salgueiro negro, Salgueira.

Información destacada
Especie de arbusto da familia das salicáceas, moi abundante en Galicia nas zonas húmidas e con solos pobres.
É de folla caduca , florece entre xaneiro e abril, o seu froito é unha cápsula que se abre en dúas valvas, con sementes cubertas de pelos blanquecinos que se diseminan é a través do vento.
Posúe múltiples propiedades terapeúticas.

Información botánica da planta
Procedencia
A súa distribución europea é especialmente atlántica e acada no norte as Illas Británicas. Moi frecuente en Galicia, de feito, das oito especies de salgueiros, é o bravo a máis común. Atópase en toda a Península Ibérica.Polo tanto,é unha árbore autóctona de Galicia e unha das especies principais das ribeiras, bouzas e brañas. Coloniza rapidamente os solos pobres, coma os noiros das autoestradas, especialmente na zona sur de Galicia, substituíndoo no norte o bidueiro.
Descrición xeral
O Salgueiro bravo é unha arboriña ou arbusto do xénero Salix (salgueiros), da familia das salicáceas moi común nos terreos húmidos e solos pobres de toda Galicia.

Tronco ou talo
Arbusto ou arboriña de até 12 metros, coas pólas dereitas e alongadas; as máis novas, pilosas; as de máis dun ano, con tendencia a ficar sen pelo e lustrosas; casca de cor acastañada cincenta ou castaña escura, e madeira –ao se desprender a casca- con costelas lonxitudinais saíntes.
Folla
As follas son caducas, enteiras ou con dentes grosos e pouco marcados, rugosas, cos nervios prominentes, de xeito ovado ou lanceolado, porén algo máis anchas na parte apical; ao nacer son aveludadas e moi pilosas polas dúas bandas, pero pola face superior tenden a perder o pelo tornando a cor verde escura; a parte inferior de cor cincenta, a miúdo con pelos ferruxinosos. Os pecíolos son duns 5 – 15 mm, canaliculados pola parte superior.
Flor
As flores nacen de xeito temperá na primavera (dende xaneiro ata marzo ou abril) e dispóñense en candeas moi peludas que nacen antes que as follas; os masculinos son ovados ou ovadoblongos, case sentados, con brácteas foliáceas na base; as brácteas do amento son de base pálida e terminación castaña escura, moi pilosas, cada unha con dous longos estames na súa axila e un nectario alongado; os amentos femininos son cilíndricos, con brácteas semellantes, cada unha cun nectario e mais un pistilo ovado-cónico densamente piloso e con pedicelo claramente máis longo que o nectario, rematado nun estilo curto con 4 lóbulos estigmáticos.
Froito
O froito é unha cápsula tomentosa que se abre en dúas valvas, con sementes cubertas de pelos abrancazados.A diseminación das sementes é anemócora, é dicir, grazas ao vento, e prodúcese de marzo a abril.

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
As propiedades medicinais e terapéuticas do salgueiro foran xa descubertas por Hipócrates (século IV a.C.) para tratar as febres e as dores de cabeza, e que fixo que un dos primeiros traballos científicos sobre as propiedades medicinais dunha árbore, fora realizado en 1763 sobre a casca do salgueiro.

Así, a casca emprégase coma febrífugo, para tratar o reumatismo, a artrite, estados inflamatorios de estados autoinmunitarios, a gota, a disentería, a diarrea, as neuralxias e as dores de cabeza. As follas úsanse tamén coma febrífugo, e serven para tratar cólicos.
Usos alimentarios
Non atopei información.
Usos funcionais
Ao ser un salgueiro moi común na Península, os seus usos están máis extendidos. Utilízase en cestería (non como o mimbre, que son varas ou ramas finas e moi longas que se entretexen) polas tiras que se fan da súa madeira, que por ser blanda e fácil de traballar é tamén apta para pequenas pezas talladas o torneadas como cuencos, xerras, vasos, cubertos, etc. También se usaron as súas ramas para detectar o nivel freático ( saber si había auga no subsolo) ao modo dos zahoríes, oficio que no noroeste peninsular correspondía ao denominado poceiro.
Usos lúdicos
Coas pólas facían chifres, cuns paus e unhas gallas facían muíños, tacos e troques, andacamiños, boliches, paus da billarda, zancos, trompos e buxainas...
Usos rituais
O mesmo que ocorre con outras árbores coma o carballo, ao salgueiro bravo e a outras especies do xénero Salix atribuíronselle dende a antigüidade moitas virtudes máxicas e feiticeiras. Proba disto é que a palabra inglesa witch (bruxa, meiga) deriva do nome inglés que designa xenericamente aos salgueiros: willow. Era so os salgueiros onde as meigas levaban a cabo os seus feitizos.
Lendas, refráns e mitos
Lenda: Pódese pasar pola verruga, facendo cruces, o coitelo de San Adrián; coitelo de salgueiro que tocou o manto da imaxe do San Adrián que hai no santuario de Goiriz, Vilalba (Lugo) para que pasen as verrugase cúranse as doenzas.
Mito: Para quitar as verrugas cóllese unha variña de salgueiro ben feita,que atraia a tención de outra persoa. Refrégase a verruga con ela ao tempo que dis "Verruguiñas teño,verruguiñas vendo,deixoas quedar e voume correndo" tiras a vara e vaste do lugar correndo. Din que cando esa variña sexa collida por outra persoa collerá as verrugas que tiñas tí, e a ti desapareceranche.
Refrán: "O salgueiro abrochou, a primavera entrou."
Historia da planta
A planta ten relación con Fernando José Salgueiro Maia (Castelo de Vide, 1 de xullo de 1944 - Santarém, 4 de abril de 1992) foi un militar portugués, e un dos capitáns do exército que lideraron as forzas militares durante a Revolución dos Claveles que determinou o final da dictadura salazarista.

Fontes secundarias empregadas
Revisadas todas elas o venres 7 de febreiro de 2025:
https://es.wikipedia.org/wiki/Salix_atrocinerea
https://www.arbolapp.es/especies/ficha/salix-atrocinerea/
https://culturagalega.gal/imaxes/docs/extracto_xogos_populares.pdf
https://museodonaurelio.wordpress.com/category/xogos-populares/
https://galiciaencantada.com/lenda.asp?cat=7&id=982
https://sites.google.com/view/refraneiro/agricultura/%C3%A1rbores
https://es.wikipedia.org/wiki/Fernando_Jos%C3%A9_Salgueiro_Maia



Nome científico da planta

Acer rubrum.

 

Eduardo Castelo Corral · 7 febrero 2025 16:47


Familia da planta
Sapindáceas.

Nome común da planta
Pradairo vermello (ou pradairo roibo)

Información destacada
O pradairo vermello é orixinal de Norteamérica, pero é exportada por todo o mundo con fins ornamentais debido á característica cor vermella das follas, sobretodo en otoño. Esta cor é producida pola presenza de antocianinas, un pigmento vexetal que as protexe da radiación solar intensa e reflecta a luz vermella. Os factores ambientales e estacionais axudan tamén a este fenómeno, no outono por exemplo a cantidade de clorofila redúcese mentres medra a de antocianinas ou carotenoides.
É unha árbore que atrae moito aos esquíos.

Información botánica da planta
Procedencia
O pradairo vermello é autóctono de Norteamérica, polo que tamén se lle coñece coma arce de Canadá, sendo unha das árbores caducas máis extendidas do continente.
En Galicia foi introducida artificialmente cun fin ornamental.
Descrición xeral
É unha árbore dunha altura entre 20-30 metros xeralmente, cun diámetro entre 0,5 e 2 metros. A copa suele ser ovalada ou redondeada.
Tronco ou talo
O tronco sole ser gris claro e liso. Vaise escurezendo en relación co paso dos anos.
Folla
As follas, sendo o máis característico desta árbore, son afiladas e dentadas (como o resto de arces) e dunha carcaterística cor vermella.
Flor
As flores solen empezar a salir cando a árbore teña sobre oito anos, pero poden saír antes. As flores son igualmente vermellas e contan con 5 pétalos e 5 lóbulos. Atópanse, xeralmente, nas puntas das ramas.
Florece entre marzo e abril.
Froito
O froito do pradairo vermello é coma unha membrana simétrica de cor vermella ou marrón. A súa forma é coma se nun principio fose alargada e polo medio se lle pellizcasen ambos extremos hacia dentro, provocando coma dúas "orellas", as cales funcionan coma ás para chegar maís lonxe co vento.
Este froito remata de madurar no verán.

Información botánica da planta
Procedencia
Non quería crear este ítem
Descrición xeral
.
Tronco ou talo
.
Folla
.
Flor
.
Froito
.

Información histórica sobre as plantas
Usos medicinais
Propiedades medicinales que axudan á elaboración de productos cosmético para o cuidado da piel.
Usos alimentarios
Ca súa savia prodúcese xarabe de pradario, o cal ten usos na cociña coma edulcorante.
Usos funcionais
Ten o uso funcional de decoración. A maiores, súa madeira é moi valorada pola súa resistencia, durabilidad e os fermosos patróns de vetas.
Usos lúdicos
Non atopei información.
Usos rituais
A única información que atopei sobre os usos de rituais dos arces están ligadas ca maxia negra, Aquí a enlace:
https://magickalspot.com/es/arce/
Lendas, refráns e mitos
Os pradairos están ligados a numerosas lendas norteamericanas polo seu valor cultural. En específico do pradairo vermello non atopei ningunha.

Lendas en relación aos arces en xeral temos a lenda iroqueses, a da orixe dos azúcares ou a lenda de Nokomis. Todas elas moi ligadas ao uso da suá savia como edulcorante.
Historia da planta
O pradairo vermello non está ligado a ningún personaxe nin eento histórico, que eu atopase, pero, como curiosidade e para exemplificar o valor dos pradairos en Norteamérica, na bandeira nacional de Canadá sale a folla do pradairo de azúcar, sendo esta símbolo nacional.

Fontes secundarias empregadas
https://www.floresyplantasiris.es/acer-o-arce-cual-es-el-nombre-correcto/#:~:text=El%20nombre%20cient%C3%ADfico%20aceptado%20para%20este%20g%C3%A9nero%20de,el%20t%C3%A9rmino%20arce%20es%20m%C3%A1s%20utilizado%20que%20Acer..

https://www.plantas-y-flores.es/plantasAM.html#rubrum

https://thefoodtech.com/ingredientes-y-aditivos-alimentarios/el-papel-del-jarabe-de-arce-en-la-produccion-de-alimentos-saludables-y-sostenibles/

https://es.wikipedia.org/wiki/Acer_rubrum

https://arboretumdegalicia.com/documentos/acer-rubrum-pdf/?ind=60d1b83278a9b&filename=Acer%20rubrum.pdf&wpdmdl=234&refresh=67a62fba4af1c1738944442

https://plants.ces.ncsu.edu/plants/acer-rubrum/?utm_source=chatgpt.com

https://plantasyflores.pro/arce-rojo/#:~:text=El%20arce%20rojo%20comenzar%C3%A1%20a%20florecer%20cuando%20tenga,l%C3%B3bulos%2C%20generalmente%20en%20las%20puntas%20de%20las%20ramas.

https://treehouse.co/es/blog/arce-rojo-caracteristicas-variedades-necesidades-cuidados-precios.html#:~:text=El%20arce%20rojo%20florece%20entre%20marzo%20y%20abril%2C,brotar%20enseguida.%20Hay%20varias%20variedades%20de%20arce%20rojo.

https://www.jardineriaon.com/arce-rojo.html

https://garvillo.com/es/arce-de-azucar-vs-arce-rojo/

https://mythslegendes.com/es/confederacion-mitologia-iroquesa/el-azucar-derable/

Todas elas visitadas o 7/2/2025